Limon nasıl tohumdan yetiştirilir ?

Vitamin deposu olarak en güçlü doğal antibiyotiklerden olan limon, içerdiği yüksek C vitamini ile tansiyon, solunum bozuklukları, yanık, obezite, diş problemleri, ateş, iç kanama, kabızlık, hazımsızlık, boğaz enfeksiyonları gibi bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.  Aynı zamanda limon bir çok salata ve soğuk içeceklerde, çaylarda adeta bir vazgeçilmezdir. Hem lezzeti hemde faydaları ile limon her zaman evimizde bulundurmamız gereken bir meyvedir. Bu kadar faydalı ve yemeklerin, salataların, içeceklerin vazgeçilmezi olan limonu evde yetiştirmek ister misiniz ?



1) Uygun çekirdek seçimi

Limonun çekirdeklerini hazır olarak satın alabileceğiniz gibi, beğendiğiniz limonların çekirdeklerini de çimlendirerek yetiştirebilirsiniz.  Burada dikkat etmeniz gereken en önemli unsur çekirdeklerini kullanacağınız limonun organik olmasıdır. Tanıdığınız, bildiğiniz yetiştiricilerden limon temin edebilir ya da güvendiğiniz satıcılardan alabilirsiniz. Limonun çekirdeklerinin keserken yada sıkarken zarar görmemesine dikkat etmelisiniz. Zarar görmüş çekirdekler gelişmeyecektir. Limonun çekirdeklerini çıkarttıktan sonra dış kabuğunu kaygan oldukları için bir peçete yardımı ile tutarak soyun. Dışındaki ince katmanın soyulması çekirdeklerin daha kolay çimlenmesini sağlayacaktır. Kabuklar soyulduktan sonra oda sıcaklığında bir su bardağında çekirdekleri 1 gün kadar bekletin ve ardından kapaklı bir kabın içine kağıt havlu koyarak havluyu ıslattıktan sonra çekirdekleri içerisine koyun ve üzerini kapatın. Burada amaç çekirdeklerin her zaman nemli kalmasını sağlamaktır. Doğrudan güneş almayan bir yerde çekirdekler çimlenmeye başlayana kadar bekletin.



2) Saksı Seçimi

Limonu bahçede değilde evinizin içerisinde, balkonda yada terasta yetiştirmek istiyorsanız saksı seçimi çok önemlidir. Saksı seçilirken yetiştirilmek istenilen yere göre boyutları değişebilir.  Ancak saksı ne kadar büyük olursa ağacın gelişimini de aynı orantıda etkileyecektir. Aynı zamanda fazla suyun atılması için drenaj deliklerinin mutlaka olması gerekmektedir. Saksının büyüklüğü arttıkça meyve verimliliği de artacaktır. Ancak başlangıçta 20 – 25 litrelik saksılar yeterli olacaktır.



3) Toprak seçimi

Limonlar normal bahçe toprağında uygun koşullar sağlandığında yetişebileceği gibi limon yetiştirmek için en iyi toprak biraz karışımdan ibarettir.  Eğer tam anlamıyla bunları sağlayabiliyorsanız en iyi verimi elde edebilirsiniz.  Limonun yetişmesi için en uygun toprak %50 oranında bahçe toprağı, % 30 oranında torf ve %20 oranında perlit veya kumdur. Tabi  kum kesinlikle deniz kumu olmamalıdır.



4)  Çimlenen çekirdeklerin toprağa ekimi

Limonun türüne ve ortam koşullarına bağlı olarak çimlenme süresi değişkenlik gösterebilir. Ancak tohumların patladıklarını gördükten sonra her birini ayrı saksılara ekebilir yada 2 şerli 3 erli gruplar halinde de ekebilirsiniz. Ekerken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur tohumlara hiç bir şekilde zarar vermemektir. Eğer yaprak oluşumu varsa yaprakların toprağın altında kalmaması gerekir. yoksa toprağın 2 – 3 cm altına patlamış olan tohumları ekip üstlerini bastırmadan kapatıp toprağın sürekli olarak nemli kalmasını sağlamalısınız.



5) Limon ağacının ışık ihtiyacı

Limonlar bol güneş ışığını severler. Gün içerisinde alabilecekleri en çok güneş ışığının bulunduğu ortamda tutulmalıdır. Günün neredeyse yarısından fazlasını güneş alarak geçirmelidirler. Bol güneş alan yerlerde çok daha fazla verim alabilirsiniz. Limon ağaçlarının kapalı ortamlarda tutulması gelişmesini engeller haliyle verimi düşürür. Güneş alan bir ortamda olduğu gibi doğrudan rüzgar alan bir ortamda da bulunmamalıdır. Bunun yanında doğru havalandırmanın olmadığı yerlerde de verim azalacaktır.



6) Limon ağacı ne zaman meyve verir ?

Yeterli olgunluğa erişmiş limon ağaçları bahar aylarının ilk günlerinde, güneşin sıcaklığını hissetmeye başladıklarına güzel kokulu ve mum şeklinde beyaz çiçekler açar. Sonrasında, ağustos aylarının sonundan ocak aynının sonuna kadar hasar edilebilir. Şubat ayına girildiğinde budanması gerekir.



7) Limon ağaçları nasıl budanır ?

Limon ağaçları budanırken en uygun zaman seçilmelidir. Bu ağaçlar her zaman yeşil kalır ve yapraklarını dökmez. Ancak mahsul toplandıktan sonra büyümesi ve metabolizması yavaşlar.  Budama yapılırken dikkat edilmesi gereken bir kaç unsur vardır. Öncelikle ağaçtaki tüm meyve alınmalıdır. Ardından hastalıklı veya kırılmış dallar kesilmelidir. Ağaç gövdesinde oluşan filizler ne zaman olursa olsun budanmalıdır. Bu tür filizler alacağınız meyve sayısını büyük oranda etkiler. Budama da dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur en altın en üstten daha büyük olmasıdır. Böylece ağaç her açıdan yeterli güneş ışığını alabilir. Budama yapılırken ağacın dengesinin bozulmamasına özen gösterilmelidir.



DİĞER YAZILARIMIZA DA GÖZ ATIN :

Evde Organik Gübre Nasıl Yapılır ? (Tüm Bitkiler İçin)

Kurumuş Veya Solmuş Çiçekler Nasıl Yeniden Canlandırılır ?

Saksıda Karpuz Yetiştirmek Mümkün Mü?

Kullandığınızda Tekrar Yetiştirebileceğiniz Meyve Ve Sebzeler

Saksıda Maydanoz Yetiştirmek

Saksıda Marul Yetiştirme

Saksıda Nane Yetiştirmek

Saksıda Çilek Yetiştirmek

 

INSTAGRAM ‘DA BİZİ TAKİP ET PAYLAŞIMLARIMIZDAN VE HER YAZIMIZDAN ANINDA HABERDAR OL :

INSTAGRAM/ALTERNATİFDUNYAM

 

 



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Melih
Melih
2 yıl önce

Bunu deneyeceğim, teşekkür ederim.