Doğada Hayatta Kalmak İçin Bilinmesi Gerekenler

Issız bir yerde aracınızın yakıtı bitti ya da güzel bir orman gezisinde kayboldunuz ne yapardınız ? Doğada hayatta kalmak hakkında neler biliyorsunuz ? Bu gibi yerlerde muhtemelen telefonunuzda çekmeyecektir. Bu yüzden birilerine ulaşıp yardım çağırmanız zorlaşacaktır. Bu gibi maceralara çıkmadan önce birilerine haber vermeniz kaybolma gibi durumlarda sizin kurtulmanıza kesin çözüm olacaktır. Çünkü siz kaybolduğunuz ormanda nerede olduğunuzu bilmiyor olsanız bile nereye gittiğinizi ve ne kadar kalacağınızı söylediğiniz her hangi biri aksi bir durumda size gerekli yardım ile ulaşamaya çalışacaktır. Kaybolduğunuz yada mahsur kaldığınız yerde ne kadar kalacağınızı bilmediğinizden hayatta kalmak için bir an önce harekete geçmelisiniz.



1) Etrafa göz atın

Nerede olduğunuzu, etrafta yerleşim yerlerinin olup olmadığını, yakınlarda akarsular gibi su kaynaklarının olup olmadığını görmek için etrafınıza ufak bir göz atın. Bunun en kolay yolu tırmana bileceğiniz bir ağaç ya da yüksek bir tepe bulmak etrafı izlemenize ve tanımanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda yürüyerek daha çok kaybolmanıza da engel olacaktır. Etrafınızda neler olup bittiğini öğrenmek size avantaj sağlar. Eğer havanın kararmasına az bir zaman kalmışsa bir an önce bir barınak yapmalısınız bu yüzden etrafa göz atmak barınak içinde en uygun yeri bulmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda orada ne kadar süre kalacağınızı bilmediğiniz için yiyecek ve içecek gibi kaynakların yakınlarda olup olmadığını öğrenmeniz sabit kalmanın mı yoksa hareket etmenin mi daha mantıklı olacağına karar vermenizi kolaylaştırır.



2) Elinizdeki Kaynakları Etkili Kullanın

Doğada hayatta kalmak için en önemli unsur elinizdeki kaynakları etkili kullanmanızdır. Özellikle insanlardan uzak ve orada ne kadar kalacağınızı bilmediğiniz bir yerdeyseniz en ufak şey bile hayatınızı etkileyebilir. Çantanızda ya da yanınızda bulunan yiyecek ve içecekleri mümkün olduğunca tasarruflu kullanmalısınız. Elinizdeki bir anda tüketmemelisiniz. Amacınız tam olarak doymak değil vücut direncinizi kaybetmemek olmalı. Mecbur kalmadığınız sürece ne olduğunu bilseniz dahi etrafta bulduklarını yememeye özen göstermelisiniz. Çünkü yediğiniz şeyin sizi o ortamda kötü etkilemesi hayatınızı çok daha büyük tehlikelere sokacaktır. Zehirli olmadığını biliyor olsanız bile en basitinden tükettiğinizde ishal olmanız aşırı su kaybına sebep olacaktır. Yiyecek ve içeceklerden sonra tasarruflu kullanmanız gereken en önemli şey telefonunuzun şarjı olacaktır. Size ulaşmaları ya da sizin onlara ulaşabilmeniz için telefonunuzun şarjının bitmemesi oldukça önemlidir. Telefonunuzu kapalı tutup ara ara açarak kontrol etmeniz şarjının çok daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır. Örneğin bir kol saatiniz varsa yarım saatte bir telefonunuzu açıp kontrol edip tekrar kapatabilirsiniz. Bu sayede telefonunun şarjı bitip kullanılmaz bir hal alması yerine birilerine ulaşma şansınızı daha çok arttırabilirsiniz.



3) Barınak Yapmak

Eğer bir araçla mahsur kaldıysanız aracınızı barınak olarak kullanmanız  sizin için çok daha güvenli olacaktır. Hem dış ortamdan sizi daha iyi koruyacak hemde daha konforlu olacaktır. Ancak sizi kimsenin bulamayacağınıza inanıyor ya da kimsenin orada olduğunuzdan haberi olmadığını biliyorsanız araçtan uzaklaşmanız gerekecek. Bir kurtuluş yolu ararken geceler geçireceğiniz barınaklar yapmak hayatta kalmanız için oldukça önemlidir. Yağmur, kar, rüzgar, soğuk ya da aşırı  sıcaklardan korunmak için kendinize mutlaka bir barınak inşa etmelisiniz. Barınaklar doğa koşullarının yanı sıra dış ortamdaki vahşi hayvanlardan, böcek ya da sivri sinek gibi sizi rahatsız edecek etkenlerden den korunmanızı sağlar. Aynı zamanda kendinizi daha güvende hissetmenizi ve psikolojinizin pozitif yönde artmasını sağlar. Barınak yapımı için etrafınızdaki her şeyi kullanmalısınız. Bu aşamada hayal gücünüze çok iş düşüyor. Etraftaki yıkık ağaçlar, kayalar, yosunlar, çalılar, sarmaşıklar etrafta gördüğünüz her şeyi bir barınak haline getirebilirsiniz.



4) Ateş Yakmak

Ateş yakmanız bir çok açıdan sizi olumlu etkiler. Ateş yakmak yiyeceklerinizi pişirmek, su kaynatmak, vahşi hayvanlara karşı korunmak, ısınmak ve en önemlisi moralinizi yükseltmek gereklidir. Ateş her zaman moralinizi yüksek tutmaya yarar. Ateş yakmak üzerinde hiç bir şey pişirmiyor olsanız bile özellikle geceleri moralinizi yüksek tutar. Doğada hayatta kalmak sadece beden olarak değil psikolojik olarak ta verdiğiniz bir savaştır. Bu yüzden her zaman moralinizi yüksek tutacak etkenlere ihtiyacınız vardır. Ateş yakarken dikkat etmeniz gereken en önemli şey mutlaka kontrol altında tutabileceğiniz ve sürdürülebilir bir ateş yakmaktır. Eğer bir an da büyük bir ateş yakarsanız hızla sönecek ve bu gecenin yarısında ateşsiz kalmanıza sebep olacaktır. Ateş yakmak için topladığınız odunları bir anda ateşe atmak yerine gece boyunca azar azar eklemek ateşin daha uzun süre yanmasının sağlar.



Yanınızda ateş yakmak için çakmak, kibrit yada magnezyum çubuğu gibi ateş başlatıcı malzemeleriniz yoksa etrafta bulduğunuz bir çakmak taşı ile ya da daha ilkel yollarla örneğin bulduğunuz sağlam bir çubuğu kuru bir ağaç parçasında açtığınız ufak bir değile koyup hızlıca çevirerek sürtünme yolu ile ortaya çıkan ısıdan elde ettiğiniz korlar ile ateş yakabilirsiniz. Unutmayın ateş yakarken mutlaka korunaklı ve kontrollü bir ateş yakmalısınız. Etrafa sıçrayabilecek en ufak bir kıvılcım içerisinde kaybolduğunu ormanı hem sizin için hemde orada yaşan canlılar için bir cehenneme çevirebilir.



5) Su ihtiyacını karşılamak

 

Elinizdeki su ve yiyecekler neredeyse bitme aşamasına geldi ve siz hala kaybolduğunuz ortamdan kurtulamadınız. Suyunuz tamamen bittikten sonra en geç 3 – 4 gün içerisinde bir su kaynağı bulmalı ve kaybettiğiniz suyu mutlaka yerine koymalısınız. Bulduğunuz su kaynağından direkt olarak su içmemelisiniz. Özellikle durgun sular çok sayıda hastalık barındırıyor olabilir. Bu yüzden doğada bulduğunuz her su kaynağını arıtarak tüketmelisiniz. Suyu arıtmak için üzerinizdeki kıyafetlerin bir parçasını ya da çoraplarınızı kullanabilirsiniz. Bu bez parçasının içerisine bulduğunuz yosunlardan bir katman oluşturup onun üzerine yaktığınız ateşten aldığınız kömürleri ve onun üzerine tekrar yosun koyarak basit bir arıtıcı yapabilirsiniz.  Burada yosunlar ve kömürün içerisindeki karbon içtiğiniz suda ki zararlı mikro organizmaların ölmesini sağlar. Bez parçası da su içerisinde ki ağzınıza gelmesinden rahatsız olacağınız maddeleri süzer. Her ne kadar bu şekilde suyu artıp içebiliyor olsanız bile süzdükten sonra suyu kaynatmak riskleri ortadan kaldıracaktır. Bulduğunuz herhangi bir su içilmeden önce mutlaka kaynatılmalıdır. Eğer ateşiniz yok ve hemen ateş yakamayacak durumdaysanız sadece süzme yönetimi kullanarak da su içebilirsiniz.



6) Yiyecek İhtiyacını karşılamak

İnsan vücudu sadece su içerek ama hiç bir şey yemeden uzun süre hayatta kalabilir. Yiyecek bir şey tüketmediğiniz zaman metabolizmanız yavaşlar ve eğer vücutta yeterli yağ oranı varsa vücut bu duruma adapte olabilir. Hiç bir şey yemeden yaşayacağınız süre vücut direncine, metabolizma hızına, vücuttaki yağ oranına, hava durumuna ve kararlılığa bağlıdır. Doğada ne olduğunu bildiğiniz besinleri tüketmek bile oldukça tehlikelidir. Yedikleriniz ishal olmanıza, mide bozukluklarına, baş ağrılarına sebep olabilir. Bunlarda doğada hayatta kalmak için verdiğiniz mücadeleyi bir anda olumsuz etkileyebilir. Ancak mecbur kaldığınızı ve artık dayanacak gücünüz kalmadığını düşünüyorsanız sadece ne olduğunu bildiğiniz şeyleri tüketmelisiniz. Kesinlikle ne olduğunu bilmediğiniz, mantar, meyve, sebze ya da herhangi bir ot yememelisiniz. Vücudunuzda ne gibi etkiler yaratacağını bilmemek sizi çok büyük tehlikelere atar hatta ölümünüze sebep olabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca açlığa direnmeye ve etrafınızda ne olduğundan nasıl yetiştiğinden emin olmadığınız şeyleri tüketmemeye çalışmalısınız.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments