Çarkıfelek Çiçeği Bakımı ve Üretimi
Çarkıfelek çiçeği tekerlek biçimindeki gösterişli görünümü ve bulundurduğu farklı renkleriyle yaz boyunca açan bir çiçektir. Ana vatanı Güney Amerika’dır. ‘Saat çiçeği’ ya da ‘Tutku çiçeği’ olarak da bilinir. Gölge ve nemli duvar diplerini seven çiçek, otsu ya da ağaçsı bir sarmaşıktır. Bilimsel adı, Passiflora incarnata dır. Bu bitkinin meyvesi de oluşmaktadır. Meyve kiviye benzetilir ancak kividen daha sulu ve daha iri çekirdeklidir. Dünya üzerinde 400’den fazla türü bulunmaktadır. Çiçeğin yaprakları ve sapları yüzyıllar boyunca doğal sakinleştirici olarak kullanılmaktadır.
Çiçeği Bakımı
Bakımı kolay ve gösterişli bir çiçektir. Doğrudan güneş ışığı istemez, dolaylı yollardan da ışıktan faydalanabilirler. Çok fazla soğuk ve sıcak havalar kök, sap ve çiçeklerine zarar verir. Saksıda yetiştiriyorsanız, saksı değişimi 2 yılda bir ve havaların ısınmasıyla yapılmalıdır.
Toprak Seçimi
Çarkıfelek toprağı geçirgen, iyi drenajlı, rutubetli, kumlu balçık toprakta gelişimini gayet sağlıklı gerçekleştirir. Toprağına torf, gübre, ponza taşı eklenmesi gelişimi için etkili olur. Bitki kireç sevmez.
Işık İhtiyacı
Doğrudan güneş almaya ihtiyaç duymaz. Dolaylı yollardan ışık ihtiyacını karşılayabilir.
Su Ve Hava İhtiyacı
Sulama yaparken toprağın tamamına su yayılmalıdır. Soğuk çeşme suyuyla sulanmamalı, su oda sıcaklığına geldiğinde bir suyla sulanmalıdır. Yaz aylarında su ihtiyacı artacağı için verilen su miktarda düzenli ölçekte arttırılmalıdır. Bitki sulaması belli bir kapla, aynı ölçüde ve aynı günlerde yapılmalıdır. Hava akımından çabuk etkilenen bu çiçek, hava akımına göre konumlandırılmalı ve korunmalıdır.
Diğer Gereksinimleri
Çarkıfelek çiçeği her çiçekçiden, tarım ilacı satan dükkanlardan, seralardan temin edilebilecek vitaminler ve minerallerle birlikte yılda en az 1-2 defa çiçeğin ihtiyacına göre topraktan verilerek beslenebilir. Bu beslenme sayesinde bitkinin ömrü uzar, çiçekler daha hızlı,daha sağlıklı büyür ve daha güzel görünür.
Çarkıfelek çiçeği bakımındaki en önemli etken, kış aylarında bulunduğu ortamın 12 derecenin altına düşmemesi gereklidir.
Üretimi Nasıl Yapılır ?
Nisan-Mayıs aylarında havaların ısınmasıyla üretimi yapılmalıdır. Dikimden hemen sonra can suyu vermek çok önemlidir.
1 ) Köklerinden Ayırma Yöntemi
Çoğaltma esnasında ana kökten ayrılan sürgünler, yeni saksılara dikilerek çoğaltılabilir.
2 ) Çelikleme
Yan odunsu dallarından çelik alıp köklendirilerek dikildiğinde çoğalır.
3 ) Tohumdan
Çiçeklerinden elde edilen tohumlar ile çoğaltılması sağlanır.