Begonya Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır ?
Begonya çiçeği 900 farklı türe sahiptir. Ana vatanı Hindistan olan bu çiçek Asya’dan Güney Amerika’ya kadar yayılmıştır. Evde bakılması ve ticaret için yetiştirilen Begonya türleri 200 civarındadır. Çiçekleri yaz döneminde açar ve pembe, kırmızı, turuncu, sarı, beyaz gibi renklerde olur. Yaprakları ise türlere bağlı olarak iri veya küçük olabilir. Çok fazla dala sahip değildir. Yumuşak ve etli bir yapısı vardır.
Bu çiçeğin bazı türleri sadece yapraktan oluşur. Farklı renk ve desenlerde olan yaprak begonyalar evlerde en çok tercih edilenlerdir. Yaprak begonyalar nadiren uzun boya sahip olabilir.
Begonya Çiçeği Bakımı
Küçük kök yapısına sahip olan bu çiçekler küçük saksılara ekilmelidir. Kökler ve bitki geliştikçe saksı değişimi yapılmalıdır. Tek olarak değilde en az 3 ya da 4 adet olarak bakılacaksa uzun saksılara ekilebilir. Bengonya türleri şöyle sıralabilir.
- Yumrulu Begonyalar :
Begonia tuberhybrıda
Begonia evensian
- Çiçekli Begonyalar
- Yaprak Begonyalar:
Begonya rex
Ağaç Begonya
Paşaçadırı
Begonia imperialis
Begonia masoniana
Begonia ricinifolia
Begonia metallica
Toprak Seçimi
Bol humuslu topraklar begonya için en uygun olanıdır. Organik maddeler içeren ve fazla kireçli olmayan topraklar gelişimleri için önemlidir. Bitki bahçede değilde saksıda yetiştirilmek isteniyorsa dere kumu ilave etmek gelişimini olumlu etkiler.
Işık İhtiyacı
Gölge ve yarı gölge alanlarda yetişen bir bitkidir. Güneş ihtiyacı minimuma yakın bir bitkidir. Bu yüzden ev ortamında rahatlıkla bakılabilir. Özellikle sabah güneşi bu çiçeklerin sevdiği zamanlardır. Doğrudan güneş ışı istemeyen bir çiçektir. Ancak özellikle çiçeklenme zamanında 2 ya da 3 saat güneş alması faydalıdır. Işıksız kalmamalıdır.
Su Ve Hava İhtiyacı
Suyu seven çiçeklerdir. Bazı kaynaklara göre sulama yapılırken yaprakların ıslanmaması gerekir. Ancak bazı kaynaklara göre de fısfısla yaprakların sulanması olumludur. Sulamanın aşırı olmaması gerekir. Belirli bir düzende sulama yapmak gelişimi arttırır. Eğer musluk suyu kullanılacaksa dinlendirilmelidir.
Diğer Gereksinimleri
Begonyalar rüzgardan hoşlanan bitkiler değildir. Hava akımının olduğu yerlerde durmaları zarar görmelerine yol açar. Herhangi bir kumaş ya da kendisinden olmayan bir çiçekle temas etmesi de zarar verici olabilir. Kış aylarında da aşırı soğuktan korunması gerekir. 15 derecenin altındaki sıcaklıklar zarar vericidir. İdeal sıcaklıkları 15 – 18 derecedir.
Begonya Çiçeği Üretimi Nasıl Yapılır ?
1 ) Köklerinden Ayırma Yöntemi
Köklerinden yeni filizlenen yarılar ayrılarak başka bir saksıya ekilerek yeni bir çiçek elde dilebilir.
2 ) Çelik ile
Bu yöntem daha çok büyük yapraklı begonyalar için önerilir. Mayıs ve haziran ayları içerisinde bitkiden alınanlar ile köklenme sağlanabilir.
3 ) Tohumdan
Aralık ayından ocak ayına kadar tohumlar toprağın üzerine tek tek yerleştirilerek, hafifçe içeri girmesi sağlanır. Toprak nemli tutulduğunda 15 – 20 gün içerisinde çimlenme görülür. 2 ay sonunda ekime hazır olurlar.
Bu çiçeğe bakacaklar için yararlı bilgi.
Bu çiçek için çok iyi bilgiler verilmiş. Tebrikler.